Ett äkta team

En så’n bra dag. En så’n vanlig dag i ett bra arbetslag.

Du är på väg till jobbet. Det gör dig på gott humör. Du vet att det kommer att bli en bra dag. När du sätter handen på dörrhandtaget stiger förväntan och du gör dig beredd på att möta dina arbetskamrater. Japp! Som vanligt: Det är S som står vid kaffemaskinen, och skiner upp i ansiktet när du kliver in.

Ni småpratar medan kaffet rinner ner, när C kommer med cykelhjälmen i handen. Gôtt!  Med och utan kaffemuggar sitter ni samlade i mötesrummet och ska enas om en lösning för kunden. Du vet att du sitter på en bra teknisk lösning. Du vet också att A kommer att hugga och ifrågasätta detaljerna. Det är som ett säkerhetsbälte med A. När det ska levereras till kund har ni tillsammans tänkt på allt!

Chefen ser nöjd ut, och vi börjar prata om designen. Ljudnivån stiger, L vill ha ett ord med, och du också, för du känner ju kunden sedan tidigare. Några går ut och hämtar mer kaffe. En annan står upp och gestikulerar. Den som inte vet skulle tro att hen är upprörd, men du njuter. N lutar sig bakåt i stolen och menar att det är en skitbra idé men för en annan kund och att vi ska lyssna på dig. S ropar rakt ut att nu vet hen precis vilken kund som är perfekt för designen! A avbryter alltihop och ber att vi ska prata så att man begriper, och att vi ska ta allt från början. Chefen harklar sig och sammanfattar. Ni beslutar. Mötet är slut. Pulsen är hög. Du är glad. Nu ska här levereras! A och du sätter er på ditt rum. Tiden fram till lunch går fort. Snart är du på väg hem. Vilken bra dag!

I de mest effektiva arbetslag går det till så här. Det är så här det känns att vara med i ett effektivt arbetslag. Tryggt, tillitsfullt, tillåtande. Det är så här det är att vara ett team. Tänk hur olika resultaten blir, beroende på hur man jobbar tillsammans. Så här skulle alla arbetslag vara. Eller hur?

Erica Karnbrink,
Organisationskonsult och samarbetspartner till KBT i Karlstad