Våren kommer med spirande livslust OCH trötthet

Våren

Våren  kommer med spirande livslust OCH trötthet

Just nu träffar jag faktiskt ganska många klienter som känner sig väldigt trötta och ibland ganska ledsna. Omkring 25 procent av svenskarna blir nedstämda på våren när ljuset kommer tillbaka och dagarna blir längre.

– Man blir seg, inte lika effektiv och kanske nedstämd, säger Marie Söderström som är psykolog och arbetar vid Stiftelsen Stressmottagningen och Sömnmottagningen.

 – Det hänger ihop med att kroppen ska anpassa sig till det förändrade dagsljuset. Här i Norden är det väldigt stor skillnad mellan hur långa dagarna är under olika årstider. Under våren och hösten går förändringen av dagslängden snabbast.

-Vår inre biologiska klocka, våra hormoner och fysiologi påverkas av detta och vi märker ofta av omställningen just som trötthet.

Det är olika hur känsliga vi är för förändringar av dagsljus och dygnsrytmen. Det är också vanligare att man får mer besvär i vuxen ålder eller som äldre.

-Man ska inte bli orolig om man känner sig trött och seg trots att dagarna blir allt ljusare, det är helt normalt, eller i alla fall mycket vanligt, säger Marie Söderberg

Att exponera sig för dagsljus mitt på dagen hjälper kroppen att anpassa sig efter de nya förutsättningarna snabbare.

I ljuset av allt det fantastiska fina som är på väg, och en förväntan om att vi faktiskt ska känna oss fyllda av liv och glädje kan våra liv plötsligt också te som sorgligt långt ifrån det vi själva önskar oss.

I vinterns mörker är det mer okej enligt vår kultur att kura ihop sig och inte synas. Det gör det lättare för den som inte lever det liv den vill att ”dölja” det både för sig själv och för andra under den mörka delen av året. När våren kommer så blir allt helt plötsligt mer synligt.

Här kommer acceptansen in som en viktig nyckelspelare. Vad händer om du accepterar att du faktiskt känner dig trött? Jo, förhoppningsvis så blir du mindre stressad av din trötthet. Kanske blir du bättre på att ta hand om basbehov såsom sömn, mat, rörelse och kärlek.

Vad händer om du accepterar att du faktiskt inte har det liv som du hade önskat dig? Förhoppningsvis får du lite mer kraft när du inte längre har en fördömande inre röst säger att du är värdelös eller hopplös som inte mår bättre trots allt. Kanske vågar du på riktigt se på vad du behöver förändra och utveckla i ditt liv för att må bättre, och på så sätt gå från kraftlös och maktlös till kärleksfull och accepterande mot dig själv.

För att öka din energi kan du göra ett experiment – prova att le mot alla du möter under en dag – vad händer då?

Allt gott så länge! 🙂

Synnöve