Blogg

Självmedkänsla

sjalvmedkansla1

”Jag behövde någon som ledde mig till stranden av det havet…” så skriver Agneta Lagercrantz i sin bok 70 skäl till självmedkänsla. Hon beskriver hur hennes mamma hjälper henne, genom att visa medkänsla, att lösa ett kramptillstånd, som skulden för en abort, hon gjort flera år tidigare, skapat inom henne. När mamman möter henne med medkänsla genom röstläge, ansiktsuttryck och orden: ”Tänk på att du inte kunde göra annat.” Så händer något med Agnetas känslotillstånd.

Jag förstår precis vad hon menar. Jag har så många gånger upplevt hur medkänslan från andra får spänningstillstånd inom mig att släppa. En av de tydligaste gångerna var när jag en regnig måndag morgon för flera år sedan, tänkte att jag var värdelös, och därför blev både ledsen och rädd, samtidigt jag verkligen behövde få stora ting gjorda. Jag ringde min särbo och berättade med ynklig röst om alla stora ting som jag borde göra, men inte kunde göra för att:” …det känns som att jag har så mycket gråt inom mig”, kärleksfullt som det mest självklara i världen säger han: ”Men då ska du nog göra det först då älskling, gråt tills du är klar, sen gör du de andra sakerna.” Gråten kom över mig som stora svallvågor tillsammans med en oändlig tacksamhet och lättnad.

Det naturliga för mig i den situationen var att försöka pressa mig på ett sätt som gjorde mig otrygg, vilket gjorde det ännu svårare för mig att uträtta stora ting. I den stunden behövde jag någon som ledde mig till stranden av havet Medkänsla. Att jag själv kan vara den personen, för mig själv är en viktig lärdom. Just den situationen har jag många gånger använt mig av när jag tränat mig i att bli mer medkännande mot mig själv, sänka kraven, öka acceptansen, lyssna på mina behov, låta mig vila när jag behöver det, och gråta när jag behöver det.  Lusten, glädje och orken kommer då så småningom tillbaka – lita på det! ❤

En värderingsfri sommar

Sommaren

En värderingsfri sommar

Häromdagen kom min hyresvärd ut i trädgården när jag och min yngsta dotter spelade badminton.
– Vem vinner? Frågar han.
– Ingen, vi tävlar inte. Vi försöker bara få så många bollar mellan oss som möjligt.
– Hur många har ni klarat hittills då?
– Vet inte. Vi räknar inte! Svarar jag glatt.

Jag tänker ofta på hur skönt det skulle vara för mig, och för andra, om vi klarade att leva lite mer värderingsfritt – med det menar jag verkligen inte att vi inte ska ha värderingar som vi lever efter. Att ha tydliga värderingar som ledstång i livet tror jag är superviktigt för att man ska känna harmoni och meningsfullhet i sitt liv. Med värderingsfritt menar jag i detta fall att vi ska sluta upp med att värdera allt vi, och andra gör hela tiden. Det där var fult, eller fint, eller det där var dåligt eller bra. Exempelvis:
– Det gick så dåligt när jag sprang sist, för det gjorde ont i knät.
– Gick det dåligt!? Du hade ont i knät. Din kropp bar dig så gott den kunde. Hoppas att du inte missbrukade den.

Eller:
– Vilket fult väder!
– Är det? Himlen är böljande grå och vattnet strilar.

Ja, ni fattar. Jag ÄR (varken bra eller dålig. Dagen ÄR (varken fin eller ful). Ett accepterande förhållningssätt till sig själv, andra och livet i stort, är ofta hjälpsamt och skönt.

Avslutar med tips om gratis lyckopiller för dig som bor i Karlstad med omnejd: Karlstad kommuns Sommargympa 2016.

Hoppas att ni får en sommar i varsevarande <3

Våren kommer med spirande livslust OCH trötthet

Våren

Våren  kommer med spirande livslust OCH trötthet

Just nu träffar jag faktiskt ganska många klienter som känner sig väldigt trötta och ibland ganska ledsna. Omkring 25 procent av svenskarna blir nedstämda på våren när ljuset kommer tillbaka och dagarna blir längre.

– Man blir seg, inte lika effektiv och kanske nedstämd, säger Marie Söderström som är psykolog och arbetar vid Stiftelsen Stressmottagningen och Sömnmottagningen.

 – Det hänger ihop med att kroppen ska anpassa sig till det förändrade dagsljuset. Här i Norden är det väldigt stor skillnad mellan hur långa dagarna är under olika årstider. Under våren och hösten går förändringen av dagslängden snabbast.

-Vår inre biologiska klocka, våra hormoner och fysiologi påverkas av detta och vi märker ofta av omställningen just som trötthet.

Det är olika hur känsliga vi är för förändringar av dagsljus och dygnsrytmen. Det är också vanligare att man får mer besvär i vuxen ålder eller som äldre.

-Man ska inte bli orolig om man känner sig trött och seg trots att dagarna blir allt ljusare, det är helt normalt, eller i alla fall mycket vanligt, säger Marie Söderberg

Att exponera sig för dagsljus mitt på dagen hjälper kroppen att anpassa sig efter de nya förutsättningarna snabbare.

I ljuset av allt det fantastiska fina som är på väg, och en förväntan om att vi faktiskt ska känna oss fyllda av liv och glädje kan våra liv plötsligt också te som sorgligt långt ifrån det vi själva önskar oss.

I vinterns mörker är det mer okej enligt vår kultur att kura ihop sig och inte synas. Det gör det lättare för den som inte lever det liv den vill att ”dölja” det både för sig själv och för andra under den mörka delen av året. När våren kommer så blir allt helt plötsligt mer synligt.

Här kommer acceptansen in som en viktig nyckelspelare. Vad händer om du accepterar att du faktiskt känner dig trött? Jo, förhoppningsvis så blir du mindre stressad av din trötthet. Kanske blir du bättre på att ta hand om basbehov såsom sömn, mat, rörelse och kärlek.

Vad händer om du accepterar att du faktiskt inte har det liv som du hade önskat dig? Förhoppningsvis får du lite mer kraft när du inte längre har en fördömande inre röst säger att du är värdelös eller hopplös som inte mår bättre trots allt. Kanske vågar du på riktigt se på vad du behöver förändra och utveckla i ditt liv för att må bättre, och på så sätt gå från kraftlös och maktlös till kärleksfull och accepterande mot dig själv.

För att öka din energi kan du göra ett experiment – prova att le mot alla du möter under en dag – vad händer då?

Allt gott så länge! 🙂

Synnöve