Stressig höst?

Många  tycker att det är skönt när sommarens fria liv är över, att det är skönt när rutinerna drar igång. Kanske är det nu som du ska börja det där välordnade livet med träning, äta bra, öppna all post, inte missa några av barnens aktiviteter, umgås med vänner, ha tid för dig själv och gå någon kurs?

Men så går bilen sönder, eller så blir du eller någon nära anhörig sjuk, belastningen på jobbet ökar eller något helt annat som gör att det inte riktigt blir som du tänkt dig. Du hinner inte riktigt med den där löpturen, du missar att du hade tandläkartid, du orkar inte ta det där vinglaset med dina vänner och missar din dotters utvecklingssamtal i skolan, eller vad det nu är. Helt plötsligt känns det som att det är för mycket.

Lyssna till det som känns. Känns det som för mycket så är det antagligen det. Varningssignaler kan vara att du inte kommer ihåg möten, att du sover dåligt om nätterna, känner dig orkeslös och trött, sånt som tidigare gjorde dig glad känns nu bara som ett krav. Lyssna på dem! De säger att du behöver ta bort eller minska på något för att ge plats för något annat. Vad du behöver förändra beror såklart på vad du har för personlighet.

1:a priorietet: Du själv och dina basbehov
Tar du inte hand om dig själv och dina basbehov så orkar du inte ta hand om någon annan, eller något annat heller. Du behöver ta hand om dig själv på ett kärleksfullt sätt genom att äta bra och regelbundet, sova bra och regelbundet, se till att ge dig själv kärlek och bekräftelse. Lever du i en relation så kanske du kan ta emot lite extra kärlek av din partner. Om du inte lever i en relation så tillfredställ kärleksbehovet hos familj och vänner.

Motionen är oerhört viktig för vår stresstålighet så den får du inte kompromissa med. Däremot så kanske du kan dra ner ambitionsnivån på motionen om den är högt ställd. Kanske kan du träna 3 dagar i veckan istället för 5, eller minska på tiden för varje tillfälle. Om du inte motionerar alls så kanske det är just det du behöver. Om det har gått lite för långt så kan det vara så att du behöver vara ledig från det mesta, så som arbete, socialt umgänge, och till och med motion, kroppen kan behöva total vila under en kortare period.

2:a prioritet: Andra och annat
Sen kommer allt det där andra runt omkring. Vad av det som du har runt omkring vill du fortsätta göra och vad vill du minska på, eller sluta med? Vilka relationer är givande och vilka är inte det? Våga välja och välja bort. Hur ser ett innehållsrikt liv ut för dig? Lever du så som du vill? Kanske behöver du sätta av tid för dig själv där du gör en genomlysning av ditt liv regelbundet?  Ett sätt att se till att du inte får för mycket runt omkring dig är att sätta sig ner och ha månadsmöten med dig själv där du bestämmer vad den närmaste månaden ska innehålla, där du ser vad du behöver säga nej till och vad du vill säga ja till.

Lycka till!